Tipărire
Accesări: 5998
cuvantul creator de energie
 
 
Cuvintele pe care le rostim pentru a comunica reprezinta 7% din mesaj, restul mesajului fiind transmis non-verbal (postura corporala) si para-verbal (ritmul si tonalitatea vocii).
Cu toate acestea, cuvintele pe care le utilizam sunt extrem de importante atat in comunicarea cu ceilalti cat si cu noi insine. Si cum ceea ce se intampla in jurul nostru incepe cu ceea ce se intampla in interiorul nostru, vom analiza mai intai influenta cuvintelor asupra propriei persoane.
Creierul nostru stocheaza zeci de mii de cuvinte invatate de-a lungul vietii, stocheaza sensuri ale acestora si toata semnificatia posibila pe care am construit-o in timp pentru fiecare cuvant. In acest sens, fiecare cuvant pe care-l recunoaste creierul nostru are in spate o intreaga poveste, un soi de "film" interior care se declanseaza si se deruleaza foarte rapid in inconstient atunci cand il folosim. In functie de semnificatia pe care am dat-o in timp acelui cuvant, in functie de obisnuinta creata de a inclina mai mult catre una dintre semnificatiile posibile, vom reactiona si ne vom comporta ca atare.
De exemplu, daca utilizam cuvantul floare, o persoana poate declansa imaginea unui trandafir rosu ca simbol al iubirii, apoi simte iubire si isi imbratiseaza partenerul. O alta persoana, la utilizarea cuvantului floare, poate declansa imaginea unui camp cu flori, starea de relaxare, dorinta unui concediu si chiar sa inceapa sa caute un loc unde sa mearga cateva zile. Pentru o alta persoana cuvantul floare poate declansa o stare de incordare amintindu-si de cerinta sociala de a oferi flori in anumite ocazii.
Putem vorbi astfel despre energia cuvintelor, in sensul ca ele declanseaza in interiorul nostru emotii, iar emotiile declanseaza o reactie comportamentala care presupune o anumita cantitate si calitate de energie.
De aceea este important sa observam ce fel de cuvinte utilizam in mintea noastra atunci cand: ne stabilim obiective, ne motivam, ne mobilizam, ne incurajam, ne iertam, ne iubim, ne propunem ceva important pentru noi. In functie de discursul nostru interior despre noi insine, vom trai un cumul emotional care va determina un comportament, respectiv un rezultat.
O abordare concreta a lucrului cu setul de cuvinte interioare utilizate pentru obtinerea rezultatelor dorite o constituie abordarea neuro-programarii lingvistice (“programarea” mintii prin limbaj). Aceasta lucreaza exact cu structura interioara a cuvintelor pe care le utilizam despre noi insine si despre aspectele importante pentru noi.
Inainte a de a fi o stiinta aplicata efectiv, NLP-ul ne evidentiaza modul in care functioneaza creierul si psihicul nostru. Putem sa ignoram acest aspect si sa-l lasam sa functioneze la intamplare (pentru ca oricum functioneaza) sau putem invata cum sa-l utilizam constient in beneficiul nostru.
Cuvintele din mintea noastra asupra carora ramanem cu atentia fixata, creeaza o desfasurare de comportamente reale ce corespund cu "filmul" interior, pentru ca acolo unde este atentia noastra, acolo este si rezultatul. Schimband cuvintele, deci directia atentiei, schimbam si rezultatul!