Tipărire
Accesări: 4467
Ce inseamna ecologia pentru mine si cum o aplic?
NLP-ul categoric mi-a schimbat viața, ACUM sunt ALT OM, iar când spun alt om mă refer la una dintre cele mai frumoase și bune variante ale mele.

Am învățat să-mi optimizez relația cu mine și relațiile cu cei din jur, am învățat sa mă ridic în picioare când lucrurile nu sunt tocmai roz, am învățat să “distrug” din mintea mea IMPOSIBILUL.

Am căpătat o altă perspectivă și am preluat conducerea propriei vieți.

Scopul acestei schimbări este să mă ajute să experimentez iubirea, prețuirea atât de sine, cât și pentru cei din jur, dar oare această schimbare a mea este ecologică și pentru cei din juru-mi?

Ecologia pentru mine, reprezintă verificarea mentală pe care o fac asupra efectelor schimbării pe care o operez asupra celorlalți.Verific dacă o schimbare pe care o producem unei persoane armonizează cu stilul ei de viață și cu relațiile pe care le are. Totodată, ecologia semnifică și anticiparea efectelor pe care le vom obține în urma acțiunii noastre. Odată cu verificarea ecologiei, continui cu convingerea că efectele pe care urmează să le obțin vor fi de durată și în armonie cu întregul Univers.

 Bianca Patrut, avocat

 

 

Ecologia NLP. Integritatea si etica in viata personala  


Din perspectiva NLP incercam sa gandim mai putin in termeni de "bun – rau" si mai mult in termeni de "eficient – ineficient" si "ecologic – neecologic".
Pentru a intelege mai bine amanuntele fine ale "ecologiei" in NLP, este util sa cunoastem presupozitiile NLP, acele principii care sunt esentiale in deslusirea NLP ca sistem, ca atitudine tocmai pentru ca NLP este mai mult decat o tehnica, mai mult decat un model. NLP este o atitudine.
La nivel strict personal, integritatea din punct de vedere NLP se refera la gradul de "congruenta" al individului cu valorile, credintele si identitatea sa in general. Termenul de "congruenta" poate fi echivalat cu termenul de "armonie" intre doua sau mai multe parti ale unui sistem. O stare "incongruenta" este aceea cand, spre exemplu, persoana este trista dar incearca sa transpuna in exterior o stare pozitiva. Astfel in acest caz cele doua stari – cea reala, negativa si cea "falsa", care este de dorit a fi transmisa – se suprapun si se creeaza o stare "hibrida", o stare de "incongruenta". Mai simplu spus, "una gandesti, alta faci".
Integritatea presupune o stare de impecabilitate, o stare perpetua de autenticitate, modestie si eleganta (sau finete).

Termenul "ecologie" provine din domeniul stiintelor naturale si la o prima vedere nu are nici un fel de legatura cu domeniul afacerilor. Pe de alta parte, daca privim cu mai multa atentie principiul de "ecologie", ne putem da seama usor de importanta pe care acest principiu o are in orice domeniu in care exista interactiuni complexe intre membrii (elementele) unui sistem complex – asa cum sunt familiile, comunitatile, societatea in ansamblul ei, mediul de afaceri sau microsisteme precum sistemele emotional, mental, fizic ale fiecarui individ uman.
Paralela intre stiintele naturii si viata personala continua prin reliefarea a doua concepte cheie din spatele principiului de "ecologie" si anume "evolutia" si "adaptarea".

Charles Darwin a postulat in teoria sa faimoasa despre evolutie ca toate organismele care vor reusi sa supravietuiasca sunt acelea care sunt cel mai bine adaptate la mediul in care traiesc. Din aceasta perspectiva, evolutia rezulta ca fiind rezultatul schimbarilor din organisme, modificari care le permit acestora sa profite de oportunitati. Daca ar fi sa aplicam principiile acestea la nivel personal, ne referim la "ecologia personala" – armonia dintre elementele componente ale sistemului uman.

Spre exemplu, oamenii pot incerca sa stabileasca anumite obiective, teluri, fara a lua in considerare aspectul de ecologie, fara a se gandi daca aceste scopuri sunt "ecologice", adica daca nu au un impact negativ asupra altor elemente din cadrul sistemului.
Pe scurt si foarte simplu spus, schimbarile dintr-un subsistem sunt "ecologice" daca ele nu au nici un efect negativ asupra altor componente din acelasi sistem.
Astfel, in NLP s-a inventat termenul de "verificare ecologica" pentru a stabili in mod sistematic ce impact vor avea schimbarile la diferitele nivele neurologice (mediu, comportament, aptitudini, credinte, identitate, spiritual) asupra sistemelor din care individul face parte.
Elementul esential in verificarea ecologica este dat de intentia pozitiva care se afla in spatele comportamentului actual si de scopul pe care aceasta il serveste. Spre exemplu, o persoana care reuseste a renunta la fumat, dar nu izbuteste sa gaseasca alte metode prin care sa isi satisfaca intentia pozitiva din spatele comportamentului nedorit (fumator), se poate gasi in situatia de a deveni, spre exemplu, irascibila si se poate apuca de alcool.
Trebuie sa luam in considerare toate consecintele pe care schimbarea unui anumit comportament nedorit le aduce atat in planul personal cat si in cel relational. Verificarea ecologica se face inainte de implementarea efectiva a unui nou comportament si alterarea sau eliminarea celui nedorit.

Exista un "pret" pe care trebuie sa il platesti pentru orice. Acesta nu este neaparat masurat in bani. El se poate masura si in timp sau efort.

Spre exemplu, o dedicare 100% in slujba sau afacerea personala poate avea un efect nedorit asupra vietii sociale si de familie si/sau asupra sanatatii. Inainte de stabilirea unor obiective la slujba sau in afacerea proprie, este necesara o verificare ecologica pentru a vedea in ce masura noile modificari vor afecta persoana ca sistem.
In plus, verificarea ecologica nu trebuie facuta doar din perspectiva unei singure parti a sistemului. Inainte de implementarea unei strategii pentru atingerea obiectivelor noi, este necesara masurarea impactului pe care o astfel de decizie o are asupra membrilor familiei. Trebuie sa privim din punctul de vedere al celor din jur. Care sunt persoanele care vor fi afectate de o anumita decizie pe care o iau eu? In ce proportii vor fi ele afectate?
Pentru aceasta verificare, termenul de "pozitie meta" – a aduna informatii, a privi dintr-un punct de vedere "obiectiv" si de a considera ce efecte provoaca limbajul meu si comportamentele mele asupra celor din cercul meu de influenta.
Verificarea ecologica este implementata ca pas distinct in majoritatea tehnicilor NLP. In momentul in care aceasta nu este tratata ca o etapa distincta, insasi tehnica este in asa fel construita incat sa permita subiectului sa verifice ecologic schimbarile pe care doreste sa le realizeze.

 Georgiana Ceausila, consilier dezvoltare persoanala

 

 

O notiune pe care am intalnit-o inca de la primul curs a fost aceea a ecologiei, notiune ce imi era deja familiara din domeniul biologiei, fiind definite drept stiinta ce studiaza interactiunea dintre organisme, plante si mediul in care acestea traiesc. In NLP am cunoscut un alt sens al ecologiei: stiinta consecintelor, asupra mea, asupra altora, asupra societatii, asupra Universului.

Am invatat sa iau in considerare ecologia in fiecare actiune intreprinsa, atat de mine, cat si in momentul in care lucrez cu o alta persoana, pentru ca noi functionam ca parte a unui sistem, Sa ni-l imaginam ca pe un joc de domino … in momentul cand o piesa se muta va determina mutarea pieselor adiacente.

Am format un set de intrebari pe care il folosesc atunci cand verific ecologia, desigur adaptandu-ma la fiecare situatie in parte, un scenariu ar fi: ‘Imagineaza-te in viitor, cu actiunea intreprinsa. Care sunt consecintele schimbarii? Este aceasta schimbare compatibila cu valorile mele? Ce am de castigat? Ce am de pierdut daca o sa fac aceasta schimbare? Imi asum pierderile? O sa fiu nevoita sa fac ceva in plus? Merita energia mea? Cum va afecta aceasta actiune sistemul din care fac parte? Este ceva ce ii poate rani? Actionez contra valorilor lor?’ Practic, atunci cand verific ecologia pun in balanta anumite aspecte importante pentru mine.

De cand am descoperit aceasta notiune si o aplic - indraznesc sa folosesc cuvantul cotidian - actiunile intreprinse de mine sunt mai productive si s-a schimbat mult si dinamica relatiilor mele.

Ioana Stanculescu, medic rezident

 

 

 

Ecologia este un termen care m-a ajutat sa inteleg ca a fi asa cum imi doresc nu inseamna a fi pe placul celorlalti. Descoperind acest aspect, am acceptat usor schimbarea mea. In actiunile mele, ma gandesc la ecologie intrucat mi-am dat seama ca nu tot timpul o aplic intrucat exista situatii in care ma gandesc la ceilalti mai mult decat la mine.

Personal, imi doresc sa fac din ecologie un principiu pe care sa il aplic instictiv intrucat ma ajuta sa am o stare sa bine si in acelasi timp sa fiu multumita de actiunile mele.

Gandindu-ma la ecologia actiunilor mele, am inteles ca acestea se resfrang in primul rand asupra mea si este necesar sa o folosesc ori de cate ori actionez.          

Pe termen scurt reactia celor din jur este de cele mai multe ori negativa insa pe termen lung, aplicand ecologia, este mai tot timpul pozitiva.

Ecologia este unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le-am invatat din NLP si m-a ajutat sa contruiesc relatii sanatoase si positive cu ceilalti.

 Oana Buzatu, economist

 

 

Ecologia, pentru mine, înseamnă respectul față de persoanele din jurul meu. Datorită acestui simplu cuvânt dar în același timp foarte important, am învățat să mă gândesc și la persoanele de lângă mine, mai ales la oamenii pe care eu îi iubesc.

Înainte de a lua o decizie, începând de la cele mai mici decizii precum alegerea unui restaurant, până la cele mai mari decizii, precum orașul unde vreau să trăiesc, mă gândesc și simt ce îmi doresc eu prima dată, apoi dacă decizia mea va afecta într-un fel persoanele din jurul meu, și să presupunem acum că afectează oamenii din jurul meu, eu atunci pun în balanță cât anume contează pentru mine acea alegere, și comunic cu persoanele respective pentru a găsi o soluție, un mijloc cum îi spun eu.

O dată ce am învățat să folosesc ecologia corespunzător, mi-am dat seama cât de mult îmi doresc anumite chestii și cât de mult îmi displac anumite chestii, într-un fel sau altul, asta m-a ajutat să mă descopăr pe mine însumi ceea ce m-a ajutat să dezvolt relații “delicioase” cu oamenii.

Laura Maria Cojocaru, ai venit în viața mea precum o floare, precum un înger! Mulțumesc!

 Ranim Salame, medic

 

 

Ecologia a insemnat pentru mine relatia oamenilor cu mediul inconjurator. NLP-ul mi-a dezvaluit o altfel de intelegere a mediului inconjurator si anume aceea ca mediul nu este doar natura ci si interactiunile dintre oameni.

Pe masura ce am inaintat pe calea autocunoasterii si dezvoltarii personale am inteles cu toata fiinta mea ca ecologia este in primul rand relationare si comunicare de tip win-win, ca empatia este un important instrument in cunoastere si evolutie. Cand doresti sa faci o schimbare trebuie sa evaluezi ce impact va avea asupra vietii tale si a persoanelor din cercul tau.

Eu fac aceasta evaluare raspunzand la cateva intrebari:

Cum imi va afecta aceasta (…) viata? Familia? Serviciul? Prietenii?

Sunt pastrate avantajele situatiei prezente?

Care sunt dezavantajele care ar putea sa apara?

Care este pretul platit pentru atingerea scopului?

Care sunt efectele pe termen lung?

Care este scopul final (Meta obiectivul)?

Ma ajuta cu adevarat aceasta schimbare in atingerea obiectivului meu?

Cea mai inaltatoare stare poate fi aceea in care raspunsurile la intrebarile de mai sus ne gasesc in echilibru. Asta este ecologia pentru mine asa cum o inteleg acum.

Rodica Brinzan, economist